track

Eerlijk

« terug naar overzicht
29-06-2016


 
Kenmerk van de mens is dat hij kan kiezen. Dieren kunnen dat nauwelijks: hun gedrag wordt grotendeels gedicteerd door hun instincten.
Kiezen houdt in dat je nee kan zeggen.
Waarom verstaan we de kunst van het nee zeggen dan zo slecht?
Waarom voelen we ons schuldig als we nee zeggen? Waarom proberen we via allerlei uitvluchten, excuses en uitleg aan het nee zeggen te ontkomen?

Van eerlijk ja of nee zeggen word je een eerlijk mens. Het werkt door op al je relaties.
  1. Als je een vraag krijgt, ga dan naar binnen en voel het antwoord. Je hoofd heeft namelijk weinig verstand van leven, je gevoel wel. Bovendien geeft je gevoel jouw grens aan. Zodra je een onaangenaam gevoel krijgt is het antwoord “nee”.
  2. Let op je drukke hoofd, het zal vaak proberen jouw “nee” te overrulen met goede argumenten:
    - Het komt me wel slecht uit, maar hij is zo aardig;
    - Eigenlijk wil ik het niet, maar vooruit dan voor deze ene keer;
    - Ik heb het wel druk maar anders blijft hij er zelf mee zitten;
    - Als ik “nee” zeg dan maak ik geen promotie;
    - Als ik “nee” zeg dan gaat ze misschien wel bij me weg.
  3. ​Blijf bij je antwoord en oefen het vriendelijk en duidelijk nee zeggen. Met duidelijk bedoelen we: zonder ongevraagde uitleg.
  4. Let erop dat je in verbinding blijft met de vrager en niet ongemerkt in de underdog rol terecht komt waarin je meent je te moeten verantwoorden of verdedigen.
    Voorbeelden:
    - Leuk dat je ’t aan mij vraagt en nee. (Zie je dat we het woord “maar” wat splitsing en scheiding aangeeft, veranderd hebben in “en” wat verbinding aangeeft);
    - Nee;
    - Dank je en nee;
    - Nee, dankjewel;
    - Ik twijfel en tot ik het zeker weet is mijn antwoord “nee”;
    - Ik twijfel en kom er later even op terug;
Het gaat er niet om dat je “nee” leert zeggen. Het gaat erom dat je eerlijk “ja” en eerlijk “nee” durft te zeggen. Daar wordt het leven leuker van, zowel voor jezelf als de mensen om je heen. Ze weten dan dat als je “ja” zegt het ook een volmondig “ja” is. En bovendien kennen jullie het gezegde: “een oneerlijke “ja” tegen de ander is een “nee” tegen jezelf”.

In een inzicht- en ontwikkelingstraject maken we zichtbaar waar je eerlijk bent en waar ruimte zit om eerlijker te zijn voor jezelf en anderen. Mail naar info@ankervanderiet.nl of bel 06-12075541 (Edith van den Anker).